Nekvašený chléb
heslo: nekvašený chléb
autor: Chamrád Petr
předcházející heslo: Nekóda
následující heslo: nemluvně
Seznam zkratek
Traskripce původních jazyků
hebr. maccá, pl. maccót (odtud macesy
), kral. přesný chléb.
Nekvašený chléb, pečený z nejkvalitnější bílé pšeničné mouky, hrál významnou roli v izr. kultu, a to především o svátcích Přesnic Pesach, (Ex 12,14-20) a při přídavné oběti (Lv 2,4) a při posvěcení kněží (Ex 29,2) jako předkladný chléb – suchá oběť ap. V. t. kvas.
Také se užíval pro svou takřka neomezenou trvanlivost jako proviant na cestu (1S 17,17) nebo v případě nutnosti rychle obstarat stravu (Ex 12,8nn), uctít náhle se objevivší hosty (Gn 19,3) a v době žní (Rt 2,14), kdy na klasické zadělání a pečení chleba nebyl čas. V tomto případě mohlo jít jen o jednoduše opražené zrní, nebo o hmotu uhnětenou z mouky a vody a upečenou bez kynutí. Protože se jednalo o poměrně tuhé placky, bývaly pro snadnější konzumaci namáčeny v omáčce nebo octě.