Čočka

Z Encyklopedický biblický slovník
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

heslo: čočka

autor: Mrázek Jiří    
       
předcházející heslo: člověk        
následující heslo: čtyři

Seznam zkratek
Traskripce původních jazyků
hebr. `adášá. Luštěnina, dobře známá a pojídaná již ve starověku. 2S 23,11 zřejmě dokládá, že nerostla pouze divoce, nýbrž patřila mezi pěstované rostliny. Někdy byla přidávána k obilí při přípravě chleba (Ez 4,9). Ve 2S 17,28 je jmenována mezi potravou, kterou dostává Davidova družina. Nejznámější je ovšem příběh z Gn 25,34, kde Jákob přiměje svého na smrt vyhladovělého bratra Ezaua, aby mu za pokrm z čočky a kus chleba přenechal svá práva prvorozeného. V tomto příběhu se zdůrazňuje červená barva čočkového pokrmu, ČEP odtud usuzuje na asociaci s barvou krve.