Pšeničná mouka

Z Encyklopedický biblický slovník
Verze z 28. 3. 2023, 12:22, kterou vytvořil Moravec (diskuse | příspěvky) (naimportována 1 revize)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

heslo: pšeničná mouka

autor: Chamrád Petr    
       
předcházející heslo: pšenice        
následující heslo: ptáčník

Seznam zkratek
Traskripce původních jazyků
hebr. sólet, řec. semidalis platila za vybranější než žitná, a to zvláště její jemnější druh, získávaný vícenásobným přesíváním. Užívala se k pečení pečiva pro vybrané hosty (Gn 18,6) nebo jako obětní dar, a to buď v surovém stavu (Lv 2,1) nebo opět ve formě pečiva (Lv 24,5). V. t. mouka.